ÇATILAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Çatılar binaların üst kısmını kar, yağmur, rüzgâr gibi doğa olaylarından koruyan ve binanın üst kısmında bulunan soğuk, sıcak gibi tesirlere karşı yalıtım gösteren yapı elemanlarına çatı denir. Çatıların üstünden yağmur sularının akması için eğimli olarak inşa edilmektedir. Ayrıca çatıların bu eğimi bulunduğu bölgeye, rüzgârın şiddetine, kültür, mimari ve binanın durumuna göre değişmektedir. Çatı yapımında genellikle ahşap ürünler kullanılmaktadır. Ama son yıllarda meydana gelen gelişmeler bu ürün kullanımı değiştirmiştir. Çatılarda son yıllarda çelik sistemleri de kullanılmaya başlanmıştır.

ÇELİK KARKASLI ÇATILAR VE ÖZELLİKLERİ

Çelik çatı özellikleri çok fazla olan sistemlerdir. İlk olarak şunu ifade etmeliyiz. Binaların şehirleşmedeki önemi çok fazladır. Hem görsel tasarım bakımından, hem de dayanıklılık anlamında gerekli olan nitelikleri yerine getirmemiz gerekmektedir. Bunun içinde gerekli olan alternatif seçenekleri değerlendirmemiz ve bu alanda ortaya konulan standartları uygulamamız büyük önem arz etmektedir.
Bina temelinin, iç planlamasının, kullanılacak olan elemanların önemi ne kadar fazlaysa, tercih edilecek olan çatı sistemlerinin de bir o kadar önemi bulunmaktadır. Üstü açık olan veya dayanıklı bir şekilde yapılmayan binalar eskimeye ve çürümeye mahkumdur. Bunu kesinlikle unutmamamız gerekmektedir. Bu tür durumların yaşanmaması adına doğru ve modern sistemleri tercih etmemiz şarttır. Günümüz koşullarında bina çatı sistemleri için en doğru seçimlerden biriside çelik çatı sistemleri olmaktadır. Hemen her yerde karşımıza çıkan çatı sistemlerinin önemli artıları bulunmaktadır. Bu kapsamda Çelik çatı özellikleri ilk başta kaliteden söz edebiliriz. Çelik malzemesi çok sağlam ve dayanıklıdır. Demir profil ve galvaniz saclardan yapılan çelik çatı sistemleri son derece dayanıklı olacaktır. Her türlü istek ve talebe uygun tasarımlar yapılabilmesi önemli bir artıdır. Dış etkenlerden etkilenmemesi tercih nedenidir. Yapımı ve özel mekanizmalarından dolayı hiçbir dış etkenden etkilenmez. Çelik çatı sistemleri çok hafif olan sistemlerdir. Binaya fazla yük bindirmez ve bu yönü çok önemlidir.
Çelik çatı sistemleri maliyet bakımından avantajlıdır. Her türlü bina için uyumlu olan Çelik çatı özellikleri için detaylı bilgileri ilgili firmamızdan talep edebilirsiniz. Binaların dayanıklılığı için çelik çatı tercih edilmesinde fayda vardır. Özellikle deprem riski olan şehirlerimizde depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi gerekmektedir. Şehirlerin modern ve estetik görünüme kavuşmaları içinde çelik çatı sistemleri popüler seçeneklerden biridir. Çelik çatı özellikleri hakkında daha detaylı bilgi için lütfen bize ulaşınız.

AHŞAP KARKASLI ÇATILAR VE ÖZELLİKLERİ

Ahşap çatılar ekonomik olan ve yaygın olarak kullanılan bir çatı türüdür En yaygın kullanılan türü eğimli çatıdır. Kar toplanmalarının en aza indirilmesi ve su sızdırmasını engellemek için de eğim yapılır. Böylece kar yükü de azaltılmış olur. Kar yükü yanında rüzgâr etkisi de çatı için çok önemlidir.
Çatının mümkün olduğunca uzun süre görev yapmasını sağlamak ve tüm görevlerini tam olarak yerine getirmesini sağlamak için, çatı sistemini düzgün bir şekilde monte etmek çok önemlidir. Çalışmanın ana aşaması çatı kirişleri ve sistemin en türünü belirlemek için gerekli olan kafes (karkasını) sistemini doğru biçimde inşa etmektir
Çatınızın görseli ve şekli binanızın şekline bağlıdır. Tasarım aşamasında, özellikle tüm sistemin ve çatı yapısının özellikleri genel olarak dikkate alınmalıdır. Müstakil elemanların hazırlanması ve sabitlenmesinden sonra, kiriş sistemi doğrudan monte edilir. Bu çalışma, bir takım teknolojik adımların uygulanmasını içerir. Her şeyi talimatlara uygun olarak yapmak, önemli bir sorunla karşılaşmamanıza ve binanızın çatısı en yüksek kalitede olacak şekilde sizlere hizmet verir.

AHŞAP ÇATILAR İLE ÇELİK ÇATILAR ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR. AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR

Ahşap malzeme ile çelik malzeme çalışma mantığı açısından benzer özellikler gösterir. Ahşapın en büyük avantajlarından biri hafif olmasıdır ancak fazla rüzgar alan bölgelerde bu bir dezavantaja dönüşebilir çünkü hafif bir malzemenin rüzgarda savrulma olasılığı daha fazladır. Çelik malzemenin dayanımı son derece yüksektir ancak ahşap malzemeye göre pahalı olduğundan çatılarda ikinci sıradaki tercih sebebi olmaktadır. Dolayısıyla ekonomik etkenlerden dolayı iki malzemenin de net olarak birbirinden üstünlüğü yoktur ancak çelik çatı kullanımı her zaman ahşap çatılara göre daha güvenli olacaktır.

ÇATI KAPLAMA VE TÜRLERİ

Çatı yapıların sert iklim koşullarına en çok maruz kalan bölümleridir. Çatı kaplama elemanlarının ana görevi yapıyı yağmur, kar, rüzgâr, fırtına, yoğuşma, zararlı güneş ışınları, sıcaklık gibi zorlu atmosfer koşullarından koruma ve zaman içinde oluşan korozyon, küflenme, aşırı sıcak, soğuk, yağmur ve dolunun neden olduğu rahatsız edici seslere karşı yalıtım sağlamaktır. Malzemelerin ağırlık, mukavemet, atmosfer etkilerine karşı göstermiş olduğu dayanıklılık, yalıtım özelliklerinin farklı olması maliyet ve kullanım açısından önem taşımaktadır. Çatı kaplamasının; yapının kullanım şartlarına, yapı tipine, yapının yapılacağı yerin coğrafik, endüstriyel koşullarına, çatı taşıyıcı iskelet malzemesine göre doğru ve uygun seçilebilmesi için malzemenin iklim koşullarına göre davranışının, özelliklerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir.

Günümüzde yapılarda kullanılan kaplabrma malzemelerinin çeşitliliği çok artmıştır. Bir yapının çatısı için doğru bir kaplama malzemesi seçimi; malzemenin sağlam, uzun ömürlü, ekonomik, kullanım amaçlarına uygun ve estetik olması gibi şartları sağlamalıdır.

Çatı örtüsü malzemeleri doğaya gösterdiği dirence göre kiremit kaplama, sandviç panel kaplama, shingle kaplama ve arduazlı kaplama en çok kullanılanlardır. Çatı eğiminin yüksek olması gereken yapılarda ise; çeşitli kiremitler, çimento, asbest levhalar, iklimsel jeolojik oluşumlara göre, bazı bölgelerde doğal taş profiller, uygulanmaktadır.

KREMİT ÇATI KAPLAMA

Ahşap veya metal çatı iskeletinin kiremit malzemeler ile kaplanması işlemidir. Çatı kaplama uygulaması çatı iskeleti, su izolasyonu ve ısı yalıtımı yapıldıktan sonra çatı üzerine beğenilen çeşitli kiremitler ile kaplanır. Kiremit çatılar Binaların tepelerine nizami bir şekilde dizilmiş kiremitlerden oluşan çatılardır.
Eskiden tek tip kiremit çatı malzemesi kullanılırken özellikle inşaat sektörünün gelişmesi ile değişik tip ve ebatlarda kiremitler imal edilip binalarda kullanılmaktadır.
Kiremit, yapısı itibariyle birbiri ile bağlantılı parçalardan oluşur. Bu parçaların düzenli olarak dizilmesi, ince işçilik ve düzgün bir gönyeleme ile mümkündür. Aksi halde çatılarda kaymalar ve kiremitlerin düzensiz görünmesi, bunun bir neticesi olarak da bina içine su akması gibi olumsuzluklar görülecektir. Bu yüzden, çatı yapım veya onarım ihtiyaçlarınızda Aleru yapı izolasyondan bilgi almayı unutmayın.

SANDVİÇ PANEL ÇATI KAPLAMA

Çelik konstrüksiyon çatı iskeletinin panel malzemeler ile kaplanması işlemidir. Çatı kaplama uygulaması çatı karkasının üzerine tercih edilen, çeşitli renklerde bulunan paneller ile kaplanır. Sandviç paneller, iki boyalı Galvaniz veya Alüminyum trapez levha arasında çeşitli iç dolgu malzemesi ile ısı,su ve ses yalıtımı amaçlı üretilen kompozit malzemelerdir.

SHİNGLE ÇATI KAPLAMA

Ahşap veya metal çatı iskeletinin tamamlanmasından sonra alt yapı hazırlığı olarak ısı yalıtımı için ısı yalıtım levhaları yerleştirilerek üzerine OSB levhalar döşenmektedir OSB levha üzerine su yalıtımı sağlamak amacıyla membran, şalomu ile ısıtılarak kaplaması yapılmaktadır. Hazırlanan membranın üzerine şıngıl çatı örtüsü uygulanmaktadır Uygulama esnasında çatının eğimine göre galvenizli şıngıl çivisi veya zımba teli kullanılarak shingle yaprakları sabitlenmektedir. Eğimin yüzde % 30'nun altında olması durumunda çivi yerine yapıştırma sistemi tercih edilmektedir. Çatı kaplama uygulaması, çatı iskeleti, ısı izolasyonu ve su yalıtımı yapıldıktan sonra çatı üzerine beğenilen shinglın renk ve çeşidine göre kaplanır.

Dayanıklı ve ekonomik olarak bilinen shingle çatı, çatı kaplama amacıyla kullanılan malzemeler arasında en çok tercih edilen türlerden birisidir. Özellikle eğimli çatıların kaplamasında su izolasyon malzemesi olarak tercih edilmektedir. Modern teknolojiyi üzerinde fazlasıyla barındıran bir çatı malzemesi olması nedeniyle shingle çatının sektörde önemli bir yeri bulunmaktadır.

Shingle, esnek yapısıyla, geleneksel olarak tercih edilen çatı kaplama malzemelerinden farklıdır. Sert ve kırılgan olmaması sayesinde rüzgara ve kötü hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Shingle diğer çatı kaplama malzemelerinde olduğu gibi uçma veya kalkma gibi olumsuzlukların yaşanmasına neden olmamaktadır. Shingle çatı, hafif oluşuyla da iskelet maliyetini düşürdüğü gibi aynı zamanda uzun ömürlüdür. Shingle çatı, farklı renk alternatifleriyle yapılara dekoratif görünüm de kazandırır. Shingle oldukça güvenli bir malzemedir. Statik elektriği biriktirmez, kıvılcım yapmaz, mıknatıs etkisini oluşturmaz ve yıldırım çekmez. Her türlü hava koşuluna, aşındırıcı ortamlara ve kimyasal asitlere karşı dayanıklıdır. Rüzgara karşı dayanımı yüksektir. Yağmur ve fırtınada da sessizdir.

Shingle çatı malzemesinin özellikleri bakımından Benzer kaplama malzemelerine göre hafif bir yapıdadır. Konstrüksiyona gereksiz yükler yüklemez. Su geçirmez niteliğinden dolayı içeriye kolay kolay su almaz. Her türlü binaya uygulanabilir esnek niteliklere sahiptir. Eğim ve eğrisel nitelikte olan tüm bölümlere hızlıca uyum sağlar. İddialı ve hoş bir görüntü sunar. Hafif nitelikleriyle gereksiz yük yapmaz ve Sorunsuz bir çatı vaat eder.

ADUAZLI ÇATI KAPLAMA

Ahşap veya metal çatı iskeletinin tamamlanmasından sonra alt yapı hazırlığı olarak ısı yalıtımı için ısı yalıtım levhaları yerleştirilerek üzerine OSB levhalar döşenmektedir OSB levha üzerine su yalıtımı sağlamak amacıyla birinci kat membran, tam yapıştırma olmak suretiyle şalomu ile ısıtılarak kaplaması yapılmaktadır. Hazırlanan membranın üzerine son kat olarak, arduaz çatı örtüsü uygulanmaktadır.

Arduazlı membranlar bir yüzü doğal bir mineral olan arduaz taşı ile kaplanarak güneş ışınlarının yıpratıcı etkisinden korunması sağlanmış ve dekoratif bir görünüm kazandırılmış olan, çeşitli renk ve desenlerde bulunmaktadır. Arduaz taşları, membranı ultraviyole ışınlarından, bitümü yüksek sıcaklığa (erimeye) karşı ve düşük sıcaklığa (kırılmaya) karşı korur, membranın ömrünü uzatır. İlave bir koruma gerektirmez, ekonomiktir, canlılara ve çevreye zarar vermez, uygulandığı yüzeye iyi yapışarak oldukça iyi bir aderans sağlar.

Arduazlı Membran zeminin teknik özelliklerinden bağımsız olarak su yalıtımı yapar, alttaki taşıyıcıdan sadece mekanik destek alır. çatı yüzeyindeki su birikintileri, tozlanma oranı su yalıtım özelliklerini etkilemez. Arduazlı Membran esneme kabiliyeti yüksektir, İçinde taşıyıcı olarak yer alan polyester keçe sayesinde yüksek çekme-kopma mukavemetine sahiptir. Bina hareketlerine ve genleşme farklılıklarına dayanır, kolay yırtılmaz.

Arduazlı Membranlar dış hava koşullarındaki farklılıklardan, içlerindeki kimyasal katkılardan ötürü çok fazla etkilenmezler. Deprem kuşağındaki ülkemiz için yapıların donatılarının koruması çok önemlidir Arduazlı Membranlar yapılara gereksiz aşırı yükler bindirmez. Bu bağlamda, farklı renk seçeneklerineve desenlerine sahip arduaz kaplı ürünler hafif yapısı ve güzel görseli ile çatıları güzelleştirmektedir mutlak sızdırmazlık özelliği sayesinde binayı yormamaktadır. .

TOP